Natura hajdina natur 250 g
A hajdina töret és szemes formában a jól ismert orosz kása alapanyaga. A hajdina a főzés előtt megpirítva az ételnek enyhe dióízt és illatot kölcsönöz. A lisztjét búzaliszttel keverve kenyér és tészta alapanyagként használják fel.
EAN kód: | 5997848513746 |
Kiszerelés: | 250 db |
Natura hajdina natur 250 g Részletes leírás
A hajdina, más néven pohánka Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.
A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor).
Kiváló antioxidánsforrás, valamint jelentős magnéziumtartalommal rendelkezik, mely nyomelem fontos szerepet tölt be a foszfor-, kálium-, kálcium-, és nátriumegyensúly fenntartásában, ezen kívül létfontosságú enzimek hasznosulásához járul hozzá.
Felhasználása: kétszeres mennyiségű sós vízben kb 20 perc alatt a hajdinát készre főzzük. A megfőtt hajdina íze hasonlít a tarhonyához. Ehetjük köretként sült zöldségekhez, pörkölthöz vagy salátákhoz.