Csuta zabpehely 250 g
Müzli alapanyagaként különböző olajos magvakkal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, méz és tej, illetve tejtermékek hozzáadásával fogyasztható. A zabpehely rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségünk megőrzésére, érdemes beépíteni a mindennapi használatba.
EAN kód: | 5999881955651 |
Márka: | Csuta |
Kiszerelés: | 250 g |
Csuta zabpehely 250 g Részletes leírás
Nagyon sok ásványi anyagot, vitamint továbbá antioxidánsokat tartalmaz, sőt kiváló vasforrásnak is számít. Emellett fehérje tartalma is kiemelkedőnek számít, ha növényi viszonylatban nézzük.
A testsúly kordában tartása nem elhanyagolható szempont a zabpehely fogyasztása során, glikémiás indexe alacsony, felszívódása lassan történik, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintünket. Olyan víz oldékony rostanyagok is megtalálhatók benne, amelyek jelentős mennyiségű vizet tudnak megkötni, ennek , és magas rosttartalmának is köszönhetően emésztést serkentő hatással bír, továbbá a teltségérzet kialakulása is hamarabb jön el , és jóval tovább is tart, mint sok más étel esetében.
Alacsony GI-je miatt cukorbetegek számára is ajánlott, különösen jól stabilizálja a vércukorszintet. A főtt zabpehely még alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glükóz csak lassan jusson a véráramba.
A zabpehely rendszeres fogyasztása - különösen alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálva- rendkívül jó hatással van a koleszterinszintre, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenheti.
A rák megelőzését is elősegíti, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, és méreganyagoktól szabadítják meg a szervezetet.
Fogyasztása jó hatással van még a hajra és a bőrre, javítja a csontok általános állapotát is. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert , segít a kimerültség és fokozott stressz esetén is. Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket, természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni.
Felhasználása: A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy zabpellyel helyettesíthetünk/kiválthatunk kevésbé egészséges ételösszetevőket, ettől rostdúsabb, táplálóbb, egészségesebb élelmet kapunk.
Készíthetünk fasírtot: egy kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.
Panírozhatunk vele, és még ropogósabb is lesz tőle a hús és a zöldségek bundája.
Sűríthetünk vele leveseket és főzelékeket, ha a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is adunk az ételekhez két-három evőkanállal, ezzel még a rosttartalmat is növeljük.
Sok fajta süteménynél is jól helyettesíthetjük vele a lisztet, sokat teszünk vele az egészségünkért.
Tápérték 100g termékben:
energia 1580 kJ (370 kcal)
fehérje: 14,4g
rost: 7,24g
szénhidrát: 65,3g
zsír: 6,8g