Paco Fehérbab Gyöngy 500 g Részletes leírás
A bab fehérjében, valamint rostokban gazdag élelmiszer-nyersanyag. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés szerves része kellene, hogy legyen. A szervezetünkben lassabban emésztődik, így a teltségérzet hosszabban megmarad az elfogyasztása után. Bár a babfélék szénhidráttartalma magas, de a jelentős élelmi rost tartalmuk miatt fogyasztásuk nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Magas antioxidáns-tartalma a babnak, segít egyes rák- és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül jelentős például a molibdén-, a vas-, és a mangántartalma. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a szabad gyököket. A bab remek forrása a B-vitaminoknak, a foszfornak, a káliumnak és a magnéziumnak.
Áztatni többszörösen is érdemes:
Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, így főzéskor egyneműen, egyformán puhulnak meg.
A gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok a hosszas áztatás során átalakulnak.
Áztatás után lerövidül a főzési idő így a többi hozzávaló ne veszít az értékéből a bab által igényelt hosszú felpuhulási idő miatt.
Ha kevesebb idő alatt is megfőnek a babszemek az ételben, kisebb mértékben károsodnak a főzés során a babban lévő, számunkra értékes vitaminok és ásványi anyagok.
Ne az áztatóvízbe tegyük fel főni a babot. Az áztatóvizet feltétlenül öntsük le a főzés előtt és friss tiszta vízben főzzük meg a beáztatott babot.
Fehérbabból főzhetünk levest, főzeléket, alkalmas saláták készítésére is.
tápanyagértékek 100g:Energia (kJ) 1421
Energia (kcal) 335
Zsír (g) 1
ebből telített zsírsavak (g) 0.4
Szénhidrát (g) 58
ebből cukor (g) 2
Fehérje (g) 22
Só (g) 0.06