A máriatövis

Szerző:EgészségboltDátum:2024. ápr. 23.

Megosztás:

A máriatövis silymarint tartalmaz, ami a ma ismert egyik leghatásosabb májvédő anyag. A silymarin a jelek szerint egyszerre védi a májat a károsodásoktól, és stimulálja az új májsejtek termelődését, melyek aztán átvehetik sérült társaik helyét.

A máriatövis

A máriatövis(Silybum marianum) egy gyógynövény, amelyet régóta használnak egészségügyi célokra, különösen májvédelmi tulajdonságai miatt. A máriatövis növény leveleiből és magjából készült kivonatokat gyakran felhasználják különböző egészségügyi problémák kezelésére.

A silymarin a jelek szerint egyszerre védi a májat a károsodásoktól, és stimulálja az új májsejtek termelődését, melyek aztán átvehetik sérült társaik helyét. Mivel a máj az egyik legkeményebben dolgozó szervünk, általános egészségi állapotunk nagyban függ annak állapotától.

A máj szűri ki a vérből a méreganyagokat és semlegesíti is azokat, pl. a nikotint, az alkoholt, a kémiai anyagokat és szennyeződéseket.

Ráadásul májfunkciót javító hatása folytán számos betegség gyógyítását is elősegítheti: az alkohol okozta károsodástól kezdve (beleértve a cirrhosist) a sárgaságon és a hepatitisen át az epekőig és a pikkelysömörig, sőt, akár az amanita gomba (egy halálos mérgű kalapos gomba) által okozott mérgezésig, ez utóbbi a májsejtek elpusztításával fejti ki halálos hatását.

Néhány gyógyszer, beleértve a szteroidokat és a nagyobb mennyiségű Tylenolt is, nagy terhelést rónak a májra, ezért néhány kutató szerint ezekben a szituációkban a silymarin segíthet megőrizni a máj egészségi állapotát. Ráadásul a silymarin több "hagyományos" tünetet is enyhíthet, pl. fáradtságot, étvágytalanságot, valamint gyomorpanaszokat.

A máriatövisnek erős gyulladáscsökkentő hatása van, amely segíthet különböző gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás vagy gyomor-bélrendszeri gyulladások kezelésében.

A máriatövis kivonatai segíthetnek a májsejtek regenerációjában és javíthatják a máj regenerálódó képességét sérülések vagy betegségek után.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a máriatövis kivonatok hasznosak lehetnek a koleszterinszint csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

A máriatövis kivonatai segíthetnek a szervezet méregtelenítésében, eltávolítva a káros anyagokat és toxinokat.

Webshopunkban számos máriatövist tartalmazó terméket talál, a felhasználásnak megfelelő formában.