Az édesítőszerek világa – Mikor melyiket válaszd?

Szerző:Egészségbolt.huDátum:2022. júl. 12.

Megosztás:

Ma már sokféle édesítőszer közül választhatunk,de sokak számára nem egyértelmű, mi alapján érdemes választani ezek közül.

Az édesítőszerek világa – Mikor melyiket válaszd?

Nyírfacukor, stevia, eritrit, kókuszvirágcukor, nádcukor, méz, agávé szirup - Megmutatjuk, kinek melyik lehet az ideális!

Ha fogyókúrázol, akkor érdemes csökkentened a kalóriabeviteled. Sok nullkalóriás édesítő kapható a piacon, ám ezek jelentős része mesterséges, azaz olyan szintetikus úton előállított vegyület, ami a természetben nem fordul elő. Ilyen például a vitatott aszpartam és a ciklamát, melyek káros egészségügyi hatásairól időnként különféle hírek reppennek fel. Természetes nullkalóriás édesítőszer is létezik, ez a stevia (vagy sztívia). A Dél-Amerikából származó növény szárított leveleit is megvásárolhatod, emellett cseppek és tabletták formájában is használhatod kivonatát.

Ha cukorbetegségben szenvedsz, vagy szeretnéd megelőzni kialakulását, akkor válassz alacsony glikémiás indexű édesítőszereket. Ilyen például a stevia, az eritrit és a nyírfacukor.

Ha fontos a természetesség, és nem a kalóriacsökkentés a fő cél, hanem az, hogy egészséges és természetes legyen az édesítőd, akkor válaszhatod például a mézet, a nádcukrot, a kókuszvirágcukrot vagy a datolyapasztát.
Az egészségtudatos, kiegyensúlyozott étrendbe bármelyik könnyen beilleszthető.

Egészségbolt Tipp: Mit használj a kávédba? Napjaink egyik legnépszerűbb természetes édesítőszere a stevia. Érdemes róla tudni, hogy hőálló, szinte nincs mellékíze és 300- szor édesebb, mint egy egység cukor, így az ára hamar megtérül.