Ellenőrizzük a magas vérnyomást

Szerző:Máté CsongorDátum:2019. jún. 10.

Megosztás:

A szív-és érrendszeri betegedések vezető haláloknak számítanak Magyarországon, életmentő fontosságú lehet, hogy időben felismerjük és kezeltessük a magas vérnyomást.

Ellenőrizzük a magas vérnyomást

A szív-és érrendszeri betegedések vezető haláloknak számítanak Magyarországon, életmentő fontosságú lehet, hogy időben felismerjük és kezeltessük a magas vérnyomást.Lassan alakul ki, jól kezehető, ha észrevesszük, de ha nem törődünk vele, rengeteg szövődménnyel, drága kezelésekkel, rossz életminőséggel jár. Fiatalon ritka ez a betegség, 40 év fölött már érdemes ellenőrizni néha, 50 fölött már a népesség több, mint negyedét érinti, és keseríti meg az életét.

 

Első lépés, hogy 10-20 ezer forintért beszerezzünk egy vérnyomásmérőt, amelyet bármikor elővehetünk, otthon ellenőrizhetjük vele a vérnyomásunkat. Az orvosi viziteket gyakran halogatjuk, így azonban mindig kéznél lesz a vérnyomásmérés. Hagyjuk a bonyolult életkor alapján osztó-szorzó számításokat, mert nem adnak jó eredményt - egyszerűen megtudhatjuk, hogy van-e probléma:

-      Normális vérnyomás (a vérnyomásmérő kevesebbet mutat, mint 120/80). Örülünk, nincs baj.

-      Emelkedett vérnyomás: a műszer 120-130/80-at mutat. Még nincs veszély, de ez már lehet a magas vérnyomás előszobája, kezdhetünk odafigyelni.

-      Enyhén magas vérnyomás: 130-140/80-90 elég, ha az egyik érték magasab. Itt már megfontolhatjuk, hoggy felkeressünk egy szakorvost, aki segít csökkenteni. Sporttal, súlycsökkentéssel, a véenyomásra ható étrendkiegészítőkkel még kordában tartható.

-      Magas vérnyomás: 140/90-nél bármelyik érték magasabb, de nem éri el a 180/120-at. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ez már károsítja a szervezetünket, és korai halált okozhat.

-      Veszélyesen magas vérnyomás: 180/120. Azonnal forduljunk orvoshoz, vagy ha rosszul is vagyunk, hívjunk mentőt, ez a kritikus szint már életveszélyes.

 

A legújabb kutatások szerint a legjobban akkor járunk el, ha mindkét karon egymás után megmérjük a vérnyomásunkat, mert ha a két karunkon mért első (szisztolés) értékek között 15-20-nál nagyobb az eltérés, az további betegséget jelez, orvoshoz kell fordulnunk. Pl. a jobb karon 120/80, a balon 135/80.

 

Vérnyomásmérőink széles választéka:

Beurer vérnyomásmérők: http://bit.ly/2IqwErX

 

Omron vérnyomásmérők: http://bit.ly/2WO73gM

 

Little Doctor vérnyomásmérők: http://bit.ly/2KrO0am

 

Természetes hatóanyagú étrendkiegészítőkkel is csökkenthetjük a magas vérnyomást, bizonyítottan eredményesek az omega3, a fokhagyma és a fekete fokhagyma, a szelén, a galagonya. Mindezen hatóanyagú termékeket megtalálja Magas vérnyomás menünkben: http://bit.ly/2WQYkKF

 

 

Vérnyomás csökkentése az életmód változtatásával

 

súlycsökkentés

5-20 Hgmm/10 kg fogyás

alkoholbevitel csökkentése

2-4 Hgmm

nátriumbevitel csökkentése

2-8 Hgmm

dinamikus fizikai aktivitás

4-9 Hgmm

 

További szabályok a helyes vérnyomásméréshez

- a mérést megelőző fél órában ne igyon teát, kólát, kávét, energiaitalt, vagy egyéb koffein tartalmú italt, és ne dohányozzon, egyébként hamisan magas értéket kap

- vérnyomást kiürített hólyaggal mérjen

- a vérnyomást csak a testi adottságaihoz illeszkedő méretű mandzsettával mérje (4 méretben kapható

- a vérnyomásmérés ideje alatt ne beszéljen

- a karok jól meg legyenek támasztva

- ne tegye keresztbe a lábait, különben hamisan magas eredményt kaphat

 


Megosztás: