Esszenciális zsírsavak

Szerző:Máté CsongorDátum:2019. jan. 20.

Megosztás:

Az Omega-3 fontosságát nehéz túlhangsúlyozni: az egyik legalapvetőbb építőeleme minden élő szervezetnek.

Esszenciális zsírsavak

Esszenciális zsírsavak (Omega-3)

Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azon lipideket, amelyek alapvető fontosságúak a szervezet számára, nélkülük nincs élet, és a szervezetünk nem képes őket előállítani, úgyhogy eredeti formájukban kell elfogyasztanunk őket olyan tápanyagokkal, amelyekben benne vannak. Ezeket a táplálkozástudományban Omega-3 és Omega-6 néven ismerjük (az Omega-9 nem ilyen, habár sok helyen próbálják eladni esszenciális zsírsavként).

Az Omega-6 hasznossága meg sem közelíti az Omega-3-ét, egyébként is az Omega-6 annyi mindenben benne van (pl. étolaj, állati zsiradékok) hogy egyértelműen és kórosan túlfogyasztjuk, ezért étrendkiegészítőkkel egyenesen ellenjavalt magunkhoz venni.

Egészen más a helyzet az Omega-3 esetében, amelynek fontosságát nehéz túlhangsúlyozni: az egyik legalapvetőbb építőeleme minden élő szervezetnek még azokból a korokból, amikor az élet az óceánokban kialakult. Végigkísérte az élő szervezetek evolúcióját a sósvízi egysejtűektől a gerincteleneken és halakon keresztül a szárazföldi emlősökön át az emberig.

Nélkülözhetetlen a szervezet energiaellátásában. Már a sejtmembránok szintjén jelen van, de alapvető összetevője az agynak, a bőrnek, a szem retinájának, az ízületeknek, a spermának, az ereknek, a tüdőnek, a szívnek, az immunképző szerveknek és az endokrin rendszernek. A szervezetünk omega-3 zsírsavból építi fel ezeket a létfontosságú szerveket, ha nem talál bennünk ilyet, mással fogja helyettesíteni, de ez csak tákolás.

Különösen fontos a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából. 

Hiánya ezen szervek legkülönbözőbb betegségeihez vezet, márpedig hiánya általánosnak tekinthető azon népcsoportokban, amelyek eltávolodtak a tengerektől, óceánoktól, ezért nem esznek elég halat.

Az Omega-3 esszenciális zsírsavat ugyanis hatékony formában kizárólag zsírosabb tengeri halak fogyasztása révén vehetjük magunkhoz (lazachering, makréla, szardella, szardínia, tonhal, tokhal), ők pedig krill- és plankton-fogyasztással jutnak hozzá. A halak a szervezet számára azonnal felhasználható formában tartalmazzák az Omega-3-at.

Bizonyos növények is tartalmaznak valamennyi Omega-3-at (pl. szójaolaj, lenolaj, chia mag), azonban a növényi Omega-3-at két fázisban kell a szervezetnek átalakítania mielőtt hasznosítani tudná, közben a nagy része elvész. (Nagyjából a bevitt növényi Omega-3 zsírsav 15%-a fog így hasznosulni.)

Nézze meg hal- és tenger gyümölcsei kivonatainkat:

https://bit.ly/2SyGcax - Omega-3 halolajak

https://bit.ly/2GbwKUn - zöldkagyló kivonat


Megosztás: