Hogyan használjuk a balzsameceteket?
A balzsamecetek és borecetek felhasználása igen sokrétű, könnyen beépíthető bármely ételkészítési folyamatba. Összeszedtük a fő felhasználási javaslatokat, mindegyik leírás után egy-egy tipp, hogy mi adott területen melyik balzsamecetet használjuk.
Saláták, gyümölcsök
Legegyszerűbb felhasználása, ha salátákra vagy friss gyümölcsökre locsoljuk.
Lehet készíteni belőle vinaigrettet, hidegen sajtolt olajjal kikeverve, fűszerezve, de magában is megállja a helyét. Gyümölcsös savai gyönyörűen kiemelik az ízeket.
Tipp: Gránátalma balzsamecet, Birs balzsamecet
Húsok
Ha omlós húsra vágyunk, akkor feltétlen tegyünk valamelyik bor- vagy balzsamecetből a húspácba. Pár óra ecetben való pihenés alatt a hús előkészül, így mire sütésre kerül, garantáltan finom omlós és puha hús lesz a végeredmény.
Tipp:Muskotály borecet
Levesek, főzelékek
Ha a család szereti a savanyított leveseket, mint például egy jó raguleves, csorba leves, bableves, tojásleves vagy valamilyen keleti fűszerezésű ázsiai leves, ha kedvelik a főzelékeket, például tökfőzeléket, lencsefőzeléket, zöldbabfőzeléket, krumplifőzeléket, akkor érdemes kipróbálni a tárkonyos borecetet. Nem kell belőle sok, fűszerként tegyük bele a végén, mely során ételünk kikerekedik, a háttérben meghúzódó savanyú íznek köszönhetően érjük el a tökéletes ízharmóniát.
Sütemények, finomságok
Ha szeret süteményt sütni, és mindenféle finomságokat, krémeket, önteteket, fagylaltot készíteni, akkor mindenképp ajánljuk felfedezésre a balzsamecetek süteményekkel való barátságát. Az ecetek savai kompenzálják az édességet, továbbá tökéletesen kiemelik az ízeket, így például a csoki még csokisabb, a gyümölcs még gyümölcsebb lesz. Tegyünk egy kiskanálnyit a poharas desszertekhez, krémekhez, öntetekhez, csokoládéhoz, vagy pár cseppet a fagylaltra csepegtetve.
Tipp:Áfonya-ibolya balzsamecet, Körte-levendula balzsamecet