Kalciumot fogyaszt? Valószínűleg rosszul teszi

Szerző:Máté CsongorDátum:2019. aug. 19.

Megosztás:

Kalciumot fogyaszt? Valószínűleg rosszul teszi

A kálcium létfontosságú anyag az ember számára, a testünkben is nagyjából egy kiló van belőle, elsősorban a csontokban, és a fogakban, de szüksége van kálciumra az izmoknak a mozgáshoz és az idegrendszernek is, hogy egészséges legyen a kapcsolat az agy és a test többi része között. Élettani tekintetben sokszor együtt említik a magnéziummal, mert az izmoknak és idegrendszernek ugyanúgy szüksége van magnéziumra, mint kálciumra.

Kálciumot szokott adni ezenkívül az orvosok jó része Magyarországon torokgyulladásra, náthára, kiütésekre és allergiás reakciókra. Ez régi és helytelen szokás, ugyanis az ilyesmik kezelésére a kalcium tökéletesen alkalmatlan, akár pezsgőtabletta, akár injekció formájában. Az orvosi tankönyvek réges-rég túlléptek már a kalcium ilyen alkalmazásain, az egyetemen sem tanítják, mégis, a magyar orvosok meglepően nagy része használja és ajánlja. Miért? Mert így szokták meg. Ilyesmikre ne használjuk, akkor sem, ha orvos írta fel, mert a fölösleges kálcium lerakódik az erekben, érelmeszesedést, infarktust okozva, a többi pedig a vesén keresztül kiürül, terhelve a vesét és vesekövet okozva.

Kinek van szüksége pótlólagos kálciumra:
- növekedésben lévő kamaszoknak 10-18 év között 500-1000 mg
- terhes nők 1000 mg
- rendszeresen sportolók, fizikai munkát végzők  300-1000 mg
- 50 év fölöttiek 1000 mg

Fontos tanácsok kálciumot fogyasztóknak:
- ne vegyünk be egyszerre 500 mg-nál többet, mert a szervezet nem képes feldolgozni. Ha ennél többet fogyasztunk naponta, bontsuk 500 mg-os részletekre.
- a kálcium felszívódásához szükség van C, D és K2 vitaminra, ezek nélkül a kálcium nem jut el a fontos területekre, hanem gondot okozva lerakódik az erekben és feleslegesen terheli a vesét.

Helyes összetételű kalciumos termékek: http://bit.ly/31Hl2HU


Megosztás: