Káros a túlfőzés?
A magyar konyha egyik nagy hátulütője: mindent túlfőzünk.
A nyugat-európai konyhákhoz lépest sokkal inkább megfőzünk, megsütünk mindent (gondoljunk csak a pörköltre, gulyásra, lekvárokra, lecsóra), ennek több negatív hatása is van:- a C vitamin teljesen elbomlik hő hatására, a B vitaminnak kb a fele semmisül meg sütés-főzés közben, de a nagy meleg nem tesz jót az E és A vitaminoknak sem.
Ez az egyik oka annak, hogy nálunk sokkal több ember szenved vitaminhiányban, mint Nyugat-Európában.
A magyar konyha egyik nagy hátulütője: mindent túlfőzünk.
A nyugat-európai konyhákhoz lépest sokkal inkább megfőzünk, megsütünk mindent (gondoljunk csak a pörköltre, gulyásra, lekvárokra, lecsóra), ennek több negatív hatása is van:
- a C vitamin teljesen elbomlik hő hatására, a B vitaminoknak kb a fele semmisül meg sütés-főzés közben, de a nagy meleg nem tesz jót az E és A vitaminoknak sem.
Ez az egyik oka annak, hogy nálunk sokkal több ember szenved vitaminhiányban, mint Nyugat-Európában.