megfázás, köhögés

Szerző:Máté CsongorDátum:2018. nov. 25.

Megosztás:

Minél kevesebb gyógyszert alkalmazzunk a megfázás és köhögés kezelésében - ajánlják a brit és amerikai egészségügyi hivatalok, miután megvizsgálták a népszerű megfázás és köhögés elleni gyógyszerek káros mellékhatásait.

megfázás, köhögés

Nincs rá bizonyíték, hogy a köhögés kezelésére szedett gyógyszerek bármilyen jótékony hatással járnának - állapították meg svájci szakemberek egy új tanulmányban, amely szerint hét páciensből egy ráadásul inkább a negatív mellékhatásait tapasztalja meg ezeknek a készítményeknek.

Ugyanerre az eredményre jutott a Brit Egészségügyi Hivatal a népszerű megfázás elleni gyógyszerek vizsgálata során: a reklámokból jól ismert influenza elleni gyógyszerek (ibuprofen, paracetamol, aszpirin) számos mellékhatással járnak (ártanak a májnak, vesének, belső vérzést okoznak, stb). Leginkább a gyermekek érzékenyek ezekre a negatív hatásokra, miközben igazából nem gyógyítanak, csak a tüneteket enyhítik.

Ezért az amerikai és nagy-britanniai egészségügyi hivatalok elkezdték csökkenteni az ajánlható adagokat ezen gyógyszereket illetően, illetve elkezdték kivezetni a gyermekek kezeléséből, és azt tanácsolják, hogy amennyire tudjuk, inkább gyógynövényekkel kezeljük magunkat és gyermekeinket.

A gyógyszerek csillapítják a fájdalmunkat és nyugtatnak, de nagy árat fizetünk érte, ezért minél kevesebbet használjunk belőlük, és a köztes időszakokat forró gyógynövényteákkal töltsük ki: lázcsillapításra ezek is kitűnőek.

Az EU gyógynövényekkel foglalkozó tudományos szervezete (ESCOP) és az Amerikai Egészségügyi Hivatal összegző kutatásai szerint az alábbi természetes termékeket használhatjuk helyettük ugyanolyan, vagy jobb hatásfokkal:

Aktív megelőzés: ginzeng, C-vitamin cinkkel, szelén-tartalmú multivitaminok (immunrendszer erősítése)

Aktív segítség a szervezetnek az influenza elleni harcban, amikor már „bújkál” bennünk: echinacea (immunstimulálás)

Tünetek enyhítése, ha már megkaptuk: ánizsolaj (köhögés, torokgyulladás, tüneteit enyhíti), borsmentaolaj (fejfájás), forró kammillatea, bodzatea vagy mentatea.

 

 

A köhögéssel kapcsolatban a svájci Bázeli Egyetemen dolgozó Benjamin Speich és kollégái olyan klinikai vizsgálatokra alapozták a tanulmányukat, amelyek során a pácienseket véletlenszerűen két csoportba osztották és az egyik csoport gyógyszeres, a másik pedig placebós kezelést kapott - írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A szakemberek minden szóba jöhető készítményt számításba vettek, leszámítva a hagyományos kínai orvoslásban használt szereket. Olyan páciensekre szűkítették a vizsgálatokat, akik 3-8 hete küzdöttek köhögéssel. A vizsgált szerek között volt az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol, valamint egyéb, kodeintartalmú készítmények.

A kutatók szerint a placebóval összehasonlítva a gyógyszerek egyetlen esetben sem gyorsították fel jelentősen a gyógyulás folyamatát, vagy javították a páciens állapotát a vizsgált területek bármelyikében. Ugyanakkor a páciensek 14 százaléka tapasztalt olyan negatív mellékhatásokat, mint fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom és néhány esetben a köhögés súlyosbodása.

A munkánk azt mutatja, hogy noha a köhögés az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak, mégsincs hatékony módszer az elhúzódó köhögés kezelésére - írták a kutatók a British Journal of General Practice című szakfolyóiratban. Speich szerint gyógyszerek felírása helyett a háziorvosoknak biztosítaniuk kellene a pácienseiket arról, hogy a tünetek saját maguktól fognak enyhülni, gyógyszeres kezelés nélkül is.

Évente több mint négymilliárd dollárt (1121 milliárd forint) költenek az emberek orvosi rendelvény nélkül kapható köhögés elleni gyógyszerekre világszerte, és a szakemberek szerint kevés kutatás foglalkozott eddig a piacon kapható összes készítmény kiértékelésével.

A mostani tanulmányt megelőzően az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - azt javasolta mindenkinek, hogy mézzel és forró italokkal kezelje a torokfájást, ahelyett, hogy antibiotikumot irat fel az orvosával. 


Megosztás: