A mellönvizsgálat életet menthet

Szerző: CherDátum:2013. szept. 17.

Megosztás:

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több, mint 2500 nő veszti életét évente a betegség következtében. A mellrák pedig jó eséllyel gyógyítható: korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket. Alapvető ismeretek elsajátításával és rendszeres önvizsgálattal sokat tehetünk egészségünk érdekében.

A mellönvizsgálat életet menthet

Melyek az emlőrák kialakulásának kockázati tényezői?

Az emlőrák kialakulásához számos tényező vezethet. Fokozottan veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában előfordult már emlőrákos megbetegedés. További kockázati tényező, ha a nő gyermektelen, vagy az első szülés 30 éven felüli életkorban történt. Kutatások eredményei szerint fokozott kockázatot jelentenek még a korán kezdődő menstruáció, a hormon tartalmú gyógyszerek, az elhízás, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.


Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?

A mellrák gyógyításában kulcsfontosságú a korai felismerés. A korai stádiumban felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, míg az előrehaladott daganatos megbetegedés halálos kimenetelű lehet. Ezért fontos megértenünk: felelősek vagyunk a saját testünkért, egészségünkért. A korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen. Az önvizsgálatot 20 éves kor felett havonta el kell végezni. Bármilyen elváltozást tapasztalunk, érdemes a szakorvost mielőbb felkeresni.
 

Mire figyeljünk a mell vizsgálatakor?
 

Orvosi ellenőrzést igénylő elváltozások lehetnek:
- csomó az emlőben vagy a hónaljban
- a mell formájának megváltozása
- a mellbimbó váladékozása
- a mellbimbó tartós behúzódása
- az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

A legtöbb csomó vagy elváltozás nem jelent komoly problémát. Ha netán mégis rosszindulatú az észlelt elváltozás, a sikeres kezelés esélye annál nagyobb, minél korábban orvosi kezelésre kerül. Ezért is fontos mellünk ismerete és az elváltozások figyelemmel kísérése.

Sok nő tisztában van a mellvizsgálat fontosságával, de a gyakorlatban mégsem végzi el rendszeresen. Ennek általában két oka lehet: a félelem a felismeréstől és a bizonytalanság az önvizsgálat helyes technikáját illetően. A félelem ellen a legjobb gyógyír maga az önvizsgálat, amikor megbizonyosodunk róla, hogy nincsen probléma. Az önvizsgálat módszere pedig könnyen elsajátítható.

A rendszeres havi önvizsgálat, az orvosi ellenőrzés és a mammográfia együttesen képes biztosítani a nők számára egy súlyos kimenetelű betegség elkerülésének lehetőségét.