Edzést segítő hatóanyagok

Szerző:Máté CsongorDátum:2019. jún. 15.

Megosztás:

A sportolást segítő szerek piaca a legfertőzöttebb a fogyókúrás termékek után, itt van a legtöbb pénzkicsaló, hamisan ígérgető termék, amelyek hatástalanok, vagy egyenesen károsak, csak kidobjuk rájuk a drága pénzt. Melyek azok a termékek, amelyek ténylegesen segítenek?

Edzést segítő hatóanyagok

A sportolást segítő szerek piaca a legfertőzöttebb a fogyókúrás termékek után, itt van a legtöbb pénzkicsaló, hamisan ígérgető termék, amelyek hatástalanok, vagy egyenesen károsak, csak kidobjuk rájuk a drága pénzt. Melyek azok a termékek, amelyek ténylegesen segítenek?

Összegyűjtöttük ezeket a tudományos kutatások által igazolt állóképesség-javító és izomtömegnövelő termékeket egy helyre önöknek:  http://bit.ly/2G3nuAe

A fogyókúra képlete egyszerű:  kevesebbet kell enni, és többet mozogni. Aki azt állítja, hogy ezt kikerülve segít nekünk fogyni, az nem biztos, hogy tisztában a dolgok tudományos hátterével. Még nem találták fel azt a csodaszert, amely elégetné bennünk a feleslegesen bevitt kalóriákat mozgás nélkül.

A sportolás nem csak fogyaszt, hanem egészségesebbé és szebbé is tesz. Az emberi test mozgásra lett teremtve, ha nem mozgunk  eleget, elhízunk, megbetegszünk, és korábban halunk meg.

Mozgásra fel tehát, ebben a tekintetben fő a fokozatosság: ha eddig keveset mozogtunk, ne akarjunk rögtön köröket futni egy stadionban, lassan szoktassuk magunkat a sporthoz.  Két-három hétig csak lazán, ne erőltessük meg magunkat, csak kocogjunk, vagy labdázzunk, úszkáljunk. 

A másik fontos témakör a sportoláshoz az étrendkiegészítők használata, ebben segítünk mi.

Az Amerikai Egészségügyi Minisztérium évtizedes kutatása szerint a legtöbb jelenleg is forgalomban lévő, edzés előtt fogyasztandó hatóanyag nem tudja azt, amit ígér. Ilyen, hatástalan hatóanyagok: antioxidánsok (C-vitamin, E vitamin, Q10), L-karnitin, citrulin, arginin, DHEA, quercetin,  betain. De legalább nem is ártanak.

 

Kutatások által igazoltan hatásos edzés-segítők, amelyek biztonsággal szedhetők:

Izomtömegnövelők:

 

Állóképességjavítók:

Izomregeneráló, izomláz elleni szerek:

BCAA – legfontosabb összetevője a leucin, a kutatások szerint ez segít az izomtömegnövelésben.

Proteinek:  a proteinek igen hasznosak, hiszen ezekből épülnek fel az izmok, ezeket használja fel a szervezet az izmok növelésére és regenerálására is.

Antioxidánsok: mozgás közben több oxigént használunk, ez megnövekedett szabadgyök-képződéssel jár, amelyekről mindig azt tanultuk, hogy antioxidánsokkal semlegesíteni kell őket. Sokan gondolják ezért, hogy a növelt mennyiségű antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, Q10, stb.) segítenek az izmoknak a mozgás során, de ez éppen ellenkezőleg történik: a legújabb kutatások szerint a mozgás közben keletkező szabad gyökök segítenek a további energia előállításában, tehát nem tanácsos elfojtani azokat antioxidánsokkal. ilyeneket mindig sportolás UTÁN fogyasszunk, soha ne előtte.

Céklalé, cékla kivonat:  a cékla a legjobb természetes nitrát-oxid forrás.  Az amerikai Nemzeti Egészségügy Hivatal kutatási adatbázisa szerint a cékla (céklalé) növeli a teljesítőképességet, állóképességet hosszan tartó sporttevékenységek során (futás, úszás, biciklizést, stb).  A hatásmechanizmus jól dokumentált: a cékla elsőrendű nitrát forrás, ezt a szervezet nitrát- oxiddá (NO) alakítja, amelynek értágító hatása van, így az izmok több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak edzés közben, ugyanakkor felgyorsul a salakanyagok távozása is. Edzés előtt két órával két pohár céklalé fogyasztása javasolt. A hatást amatőr sportolókon sikerült igazolni, akik szórakozásból vagy az egészségük megőrzése miatt edzenek, a profi atléták teljesítményét nem javítja.

Az arginint szervezetünk nitrát-oxiddá alakítja, amely tágítja az ereket, ezáltal növeli az izmok oxigénellátását, javítja az állóképességet. Épp ezért inkább nitrát-oxidokat fogyasszunk, az közvetlenebb forrás, nem terheli a vesét. A kutatások eredményei ellentmondásosak a hatásosságot illetően, sok esetben érezhető az eredmény, más esetekben azonban nem. Ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy az emberek természetes arginin-szintje nem egyenlő: minél kevesebb a testünkben az arginin, annál hatásosabb azt táplálék-kiegészítőkkel magunkhoz venni. Arginin főleg húsokban található meg nagyobb mennyiségben, ezért akkor számíthatunk a legnagyobb hatásra, ha nem eszünk elég húst.

A kutatások szerint a béta-alanin csökkenti az izmokban a sport vagy mozgás hatására termelődő tejsavat, így csökken a fáradtságérzést.Az amerikai Nemzeti Egészségügy Hivatal kutatási adatbázisa szerint a béta-alanin hatásosságáról megoszlanak a vélemények. Mindenféle húsban megtalálható, így ha nem vagyunk vegetáriánusok, elegendő béta-alanint eszünk, nem alakul ki hiány a szervezetünkben. Több kutatás is kimutatta, hogy a béta-alanin segíthet a változó intenzitású sportoknál (pl. futball, kosárlabda), más kutatások azonban ezt nem tudták megerősíteni.A sporttápanyagokkal foglalkozó nemzetközi szervezet (International Society of Sports Nutrition) a kutatások áttekintése után azt a következtetést vonta le, hogy a hatás személyfüggő,  így napi 4-6 g két héten át tartó bevitelével nyugodtan és mellékhatások nélkül kipróbálhatjuk, hogy nekünk segít-e?

A citrullint a vesénk előbb argininné alakítja, ez pedig szervezetünkben nitrit-oxiddá alakul, amely tágítja az ereket, ezáltal növeli az izmok oxigénellátását. Ne terheljük feleslegesen a vesénket, fogyasszunk inkább arginint vagy nitritekben gazdag ételeket, pl. céklalevet.

A kreatin a leginkább vizsgált edzéssegítő, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Hivatal összegző elemzése szerint a kreatin segít azokban a sportokban, ahol intenzív erőkifejtéseket lazább, pihenősebb periódusok követnek (nem csak body building, hanem sprintekre épülő sportok is, mint például futball, kosárlabda, tenisz, stb.). A kreatint a szervezet az izmokban tárolja, ez látja el energiával az erőkifejtésre késztett izmokat. A kutatások során a sportolók napi 3-20 g kreatint kaptak 2-4 hétig, az eredmények alapján a sportorvosok igazoltnak látták a hatékonyságát. Mivel a hatás személyfüggő, próbáljuk először 3 g-os adagokban fogyasztani, és növeljük az adagot, amennyiben nem érzünk állóképesség-növekedést.

Astaxanthin: A karotinoidok csoportjába tartozó asztaxantint a Haematococcus pluvialis zöld mikroalgából nyerik. Egyedi struktúrája számos antioxidáns előnyt biztosít. Számos tudományos vizsgálat folyik jelenleg is az astaxanthin jótékony hatásait illetően: egy kutatás szerint regenerálja az arcbőrt, simítja a ráncokat, egy másik szerint gyulladáscsökkentő, de várjunk még több kutatásra is ezeken a területeken, amíg véglegesen elfogadjuk. Számos kutatás megerősítette azonban az astaxantin állóképesség-javító hatását munka és sportolás közben, valamint izomregeneráló hatását, ezen területeken való felhasználását az Amerikai Egészségügyi hivatal is elfogadta.

 

A HMB javítja az izmok fehérje-ellátását, edzés után segíti az izmok regenerálódását. Több kutatást is végeztek a témában, de mivel nem voltak összehasonlíthatóak, összegzésképpen annyi állapítható meg nagy valószínűséggel, hogy a HMB segíti az izmok regenerálódását a nagy intenzitású, „hogy fog ez holnap fájni” típusú edzések után. Mivel fogyasztása 3 g-ig nem okoz mellékhatásokat, a sporttápanyagokkal foglalkozó nemzetközi szervezet (International Society of Sports Nutrition) tanácsa szerint egészséges felnőttek pár hétig nyugodtan kipróbálhatják, hogy napi legfeljebb 3 g HMB segít-e az edzéseknél.

A koffein a fogyás, sportolás, fizikai és szellemi teljesítőképesség csodaszere.  Az EU és USA tudományos szervezetei egyetértenek a hatásosságát illetően:

-          Stimulálja a szervezetet, az izmokat és az agyat, csökkenti a fáradtságérzetet.

-          Növeli a szervezet energia-szintjét azáltal, hogy segíti a zsír bontását és kalóriát éget.

-          Csökkenti a fájdalomérzetet intenzív sporttevékenység során.

-          Javítja a memóriát és a szellemi teljesítőképességet.

A koffein sportfelhasználása:

A koffein növeli a teljesítőképességet hosszan tartó sporttevékenységek során (futás, úszás, biciklizést, stb). Ennek köszönhetően szinte minden fogyókúrás- és sport-táplálékkiegészítőbe beleteszik, ahol a sok „csodaszer” között szerényen megbújva igazából ő felel azért, hogy többet tudunk futni, nagyobb súlyt tudunk megemelni vagy tovább tudunk dolgozni.

 

Ne kezdjünk kávét inni csak azért, hogy tévézés közben bontsa nekünk a zsírt, mert nem így működik: csak akkor segít a zsírbontásban, ha szükségünk van energiára. Ezért sportolás előtt igyuk, mert hatása ekkor bontakozik ki igazán: többet, jobban tudunk mozogni általa, mint nélküle, több zsírt égetünk közben. Aki nem kávézik, az nyugodtan kezdje 50mg koffeinnel edzés előtt félórával, majd óránként még 50 mg-ot fogyasszon. A rendszeres kávéfogyasztók nyugodtan kezdhetik 100-200 mg-mal edzés előtt és óránként még 100 mg-ot fogyaszthatnak. Napi 400-500 mg-ig biztonságos a koffeinfogyasztás, de fontos a fokozatosság, és hogy egyszerre ne igyunk 200-300 mg-nál többet, ugyanis ha egyszerre iszunk belőle sokat, szédülést, szívdobogást okozhat.

Szívbetegek kerüljék a koffeint, mert a szívet nem erősíti, csak elnyomja a természetes fáradtságérzetet, ezért a fokozott terhelés számukra veszélyes lehet. Ha baj van a szívünkkel, inkább galagonya, Q10, C és D vitamin készítményekkel javítsuk az állóképességünket.


Megosztás: