Ha szorít a cipő…

Szerző:Orbán ViktorDátum:2013. júl. 22.

Megosztás:

Önnek is ismerős az érzés, amikor reggel püffedt a szeme alja, vagy éppen este alig várja, hogy lerúghassa a szoros szandált? Tudta, hogy hosszútávon ez a jelenség káros az egészségre is? És azt, hogy a megoldás egyszerű, kényelmes, kellemes?

Ha szorít a cipő…

Évről évre egyre jellemzőbbek a hirtelen időjárásváltozások, amikor egyik napról a másikra akár 10-15 fokkal is emelkedhet a hőmérséklet. A tartós forróság vagy a gyors felmelegedés megviselheti a szervezetet, amely ilyenkor többek között vízvisszatartással reagál. Nyáron ráadásul mindehhez számos olyan egyéb tényező is társul, amik fokozzák a problémát. Vegyük például a mozgást. Még ha járt is korábban rendszeresen mozogni, teljesen érthető, ha a kánikulában egyre többször gondolja úgy, hogy nincs kedve, ereje, energiája sportolni. Az ember esténként sokkal szívesebben üldögél a barátaival a kertben vagy egy szórakozóhelyen. A dohányzás, a kertipartik során megivott alkohol és az elfogyasztott savasító ételek mind-mind afelé hatnak, hogy a szervezet vizet raktározzon.

És a végén egy elgondolkodtató dolog: mindenhonnan azt halljuk, főként nyáron, hogy napi 3-4 liter tiszta vizet kell meginni. És tényleg mindenki cipeli magával lelkesen az ásványvizes flakont. Nincs is ezzel semmi gond, a vízfogyasztás valóban nagyon egészséges, és a szervezet sejtjeinek szüksége van a tiszta vízre. De azon elgondolkodott már, hogy ki vagy mi fog arról gondoskodni, hogy ez a rengeteg bevitt víz távozzon is a szervezetéből, ha már nincs rá szükség?

A szervezetben található víz legnagyobb hányada nem a sejtekbe zárva, hanem azokon kívül található (az erekben, a sejtek között). Ez elég nagy mennyiségű folyadék, amit a szervezetnek folyamatosan mozgatnia, áramoltatnia kell, hogy a funkcióját betöltse, hidratálja, tisztítsa a sejteket, szöveteket, majd kiürüljön. Ha ez a keringetés és a kiürítés bármilyen ok miatt lelassul, a folyadék felszaporodik a szövetekben. Próbálja 2-3-szor szorosan ökölbe zárni a kezét, vagy nyomja meg az ujjával a bokája körül a bőrt! Sok esetben már tapintásra is érezni lehet, mennyi fölöslegesen tárolt folyadék van a szervezetünkben. Ilyen helyzetben nehezebben alszunk, leterheltnek érezzük magunkat, fejfájással küszködhetünk, de ezek csak kellemetlenségek ahhoz képest, hogy hosszú távon súlyosabb, akár maradandó egészségügyi következmények, például ödéma alakulhat ki. Mert higgye el, ha már most érzi időről időre a végtagjain a vizesedést, sajnos előreláthatóan a későbbiekben a tünetek fokozódni fognak. Érdemes már akkor gondolkozni a megelőzésen illetve a kezelésen, amikor még csak kellemetlenséget és nem problémát jelent a vizesedés.

A pangó folyadékot a nyirokkeringésünknek kellene elszállítania. Ha érzi magán a vízfelhalmozódás tüneteit, akkor a nyirokkeringését érdemes valamilyen módon serkentenie. Az otthoni hullámmasszázs gépek például kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szervezetben felgyülemlett fölösleges folyadékot elvezessük. A kezelés során a lábakra vagy a karra légkamrákból álló kezelőegység kerül, a gép pedig egymás után felfújja ezeket a kamrákat a bokától a combig, a kézfejtől a vállig. Ezek a felfúvódó kamrák, és az általuk előidézett préselő effektus kényszeríti a nyirokfolyadékot a legközelebbi nyirokcsomókba. A kezelés rendkívül kellemes, pihentető érzés. Akár naponta is használhatja a hullámmasszázs gépet reggel, vagy lefekvés előtt és azonnal, egyetlen kezelés után is látni és érezni fogja az eredményt. Megszűnik a fáradt, feszülő érzés. A pangó folyadék távozik a depókból és jelentős mennyiségű salakanyagot magával hordozva kiürül a szervezetből. A víz kiszorítása mellett tehát még egy nagyon hasznos következménye van a hullámmasszázsnak: intenzíven méregteleníti a szervezetet. Ezen funkciójánál fogva a hölgyek legnagyobb örömére valóban hatékony megoldást nyújt a cellulit nevű rémálomra is, ami szintén a vizes-salakos lerakódásokkal hozható összefüggésbe.

Ha rendszeresen serkenti a nyirokkeringését valamilyen hatékony módszerrel, végtagjai ismét felszabadultak, formásak lesznek, szervezete megszabadul a méreganyagoktól és a vizes lerakódásoktól. Sokkal könnyebbnek, tisztábbnak, felszabadultabbnak fogja érezni magát. És talán kedvet és energiát kap a mozgáshoz is…