Húshagyókedd
Szerző:EgészségboltDátum:2023. febr. 21.
A nagyböjt előtti utolsó nap, ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A világ számos pontján, és Magyarországon is különféle népszokások ünnepségek kapcsolódnak a húshagyókeddhez. Egyben a farsangi szezon utolsó napja is, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással.
A böjt alatt az alábbi vitaminok pótlására hívjuk fel a figyelmet:
- B12-vitamin: a B12 a húsban és a tejtermékekben található meg, hiánya többek között végtag zsibbadást, általános gyengeséget is okozhat
- D-vitamin: a D-vitamin a napfény hatására szintetizálódik a bőrünkben, de az egészséges étrenddel is pótolható. A böjt alatt fokozottan fontos lehet pótolni, különösen télen, amikor a napfény hiánya miatt kevesebb D-vitamint szintetizál a bőr.
- C-vitamin:a C-vitamin fontos a szervezet számára, különösen a böjt alatt, amikor a test stressznek van kitéve. A C-vitaminban gazdag ételek, például a citrusfélék, a paprika és a káposzta segíthetnek a szükséges mennyiség pótlásában.
Ezen kívül, a böjt alatt fokozottan fontos lehet a megfelelő folyadékbevitel is, hogy a szervezet hidratált maradjon, valamint a testmozgás, hogy fenntartsák a jó fizikai formát és a mentális egészséget.
Tudtad? Könnyen és gyorsan rendelhetsz húsmentes ételeket, alapanyagokat is az egeszsegbolt.hu-ról.