Nagy cukorteszt

Szerző:Kurdi OrsolyaDátum:2013. ápr. 30.

Megosztás:

Édes, mint a...…méz vagy a cukor, vágnánk rá, ahogy a mondás is tartja. Manapság ezt a mondatot már többféleképp fejezhetjük be: nyírfacukor, eritritol, stevia, cukvia és a különféle szirupok. De nem csak ebben a mondatban, hanem a hétköznapokban is érdemes lenne helyettesítenünk a cukrot, többek között magas kalóriatartalma és az egészségre gyakorolt negatív hatásai miatt.

Nagy cukorteszt

Egyre több természetes édesítőből választhatunk már, ha nem akarunk lemondani az édes íz élvezetéről. Ezek az édesítők különféle tulajdonságaikkal mind különböznek a jól megszokott cukortól, máshogy viselkednek sütéskor, más az édesítő intenzitásuk is, de egy valamiben azért hasonlítanak: az egészség új alternatíváját jelentik számunkra.

Az édesítőszerekkel anélkül biztosíthatjuk az édes ízt, hogy nagyobb mennyiségű szénhidrátot és energiát vinnénk be a szervezetünkbe, így ma már a cukorbetegeknek, vagy a fogyókúrázóknak sem kell nélkülözniük az cukros ízeket. Bátran lehet használni őket sütéshez-főzéshez, kávéhoz, teához, vagy akár a hűsítő italokhoz is. Érdemes viszont több fajtát is kipróbálni, máshogy viselkednek ugyanis ezek a cukrok sütéskor, főzéskor, máshogy reagálhatnak a hőre.

Ebben szeretnénk most segíteni nektek néhány természetes édesítő tesztelésével, hogy ezután a számotokra legkedvezőbb kerülhessen a kedvenc italaitokba és ételeitekbe.

Kókuszvirág cukor

A kókuszvirág nektárjából készül, enyhén karamellás ízű, kellemes illatú édesítő. Mivel a virágból és nem a termésből készül, ezért nincs kókuszos íze. Állaga és édesítő ereje közel azonos a cukoréval. Sütéshez kifejezetten könnyen használható, hiszen képes karamellizálódni, így nincs szükség egyéb praktikákra a konyhában. GI indexe: 35, ami alacsonynak számít, ezért beleillik a legtöbb egészséges diéta szabályaiba is.

Eritritol

Az eritritol egy cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Jó barátja lehet minden fogyókúrázónak, mivel közel energiamentes, 100 grammjában csupán 20 kalória van. Jól hangzik, igaz? Ráadásul semmilyen mellékhatása és mellékíze sincs, nem okoz emésztési panaszokat még az érzékeny gyomrúaknak sem. Állagra és színre megegyezik a kristálycukorral. Jó hő tűrő, ezért ezt is bátran használhatjuk sütéshez. Mi csokis kekszben próbáltuk ki, az eredmény pedig magáért beszélt. Ráadásul a keksz állaga puhábbnak tűnt, mint hagyományos módon elkészítve, ami egy kellemes meglepetés volt számunkra. GI indexe: 0, ezért cukorbetegeknek is ajánlott.

 

Stevia levél

Napjainkban egyre népszerűbb a stevia, más néven jázminpakóca. Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, az ott élő indiánok már évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra a növény leveleit. A stevia levél 30-szor édesebb a cukornál és számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz.

Kalóriatartalma nincs, gombaölő hatású, tehát a cukorbetegek mellett Candidával küszködők figyelmébe is ajánljuk. Mi a délutáni teához, a csomagoláson előírtak szerint 6-8 levelet kevertünk és hagytuk kicsit kiázni az ízeket. Tapasztalatunk alapján a kevésbé édesszájúaknak 3-4 darab is elég. A levelekből akár önmagában gyógytea is készíthető.


Agave szirup

Az agave szirup igazi nyalánkság, aminek állaga leginkább a mézhez hasonlít. Érdekesség, hogy a szirupot ugyanabból az agave növényből vonják ki, mint amiből a tequila is készül. Az agave szirup kalóriatartalma magasabb a fent említett édesítőknél, azonban jóval kevesebbet kell belőle használni erőteljes édessége miatt. Mértékkel a fogyókúrázók is használhatják. Nem ragad, és könnyen eloszlik. Ideális meleg italok ízesítéséhez. Süteményekben, méz helyettesítésére is használható.

Szerencsére ma már, ha bármilyen édes finomságra vágyunk, nem kell féltenünk alakunkat vagy fogaink egészségét, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk természetes édesítőkkel készült kedvenceinket mi is és gyermekeink is!