Nobel díjas kutatás: a hosszú élet titka

Szerző:Máté CsongorDátum:2019. okt. 20.

Megosztás:

2009-ben Nobel-díjat ért az a felfedezés, hogy létezik a szervezetünkben egy telomeráz nevű enzim, ez a hosszú élet egyik titka.

Nobel díjas kutatás: a hosszú élet titka

2009-ben Nobel-díjat ért az a felfedezés, hogy létezik a szervezetünkben egy telomeráz nevű enzim, amely védi a DNS-ünket, és ezáltal a testünket az elhasználódástól, öregedéstől. Minél jobb állapotban vannak bennünk ezek a telomerázok, annál jobban kitolódik az egészséges életidőnk, annál később kezdődik és lassabban megy végbe az öregedésünk.

Megállapításaik szerint a telomerázok állapotromlása az öregkori, a halált siettető betegségek korábbi megjelenésével és rosszabbodásával jár (pl. szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, gyenge immunrendszer, különféle rákfajták).A Nobel-díjas kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy mit tehetünk azért, hogy jó állapotban tartsuk ezeket a DNS javító enzimeket a hosszabb, egészségesebb életért:

1. Nagyon fontos, hogy miket eszünk, a következő tápanyagok bizonyítottan javítják a telomerázok állapotát:
o szójaszósz (egy kis spagettire rálocsoljuk, hagymát, sárgarépát, káposztát egy perc alatt félnyersre pároljuk, és kész is az ebéd vagy vacsora): http://bit.ly/2ByxUFp
o omega-3: http://bit.ly/2P8Ym0i
o antioxidánsok: http://bit.ly/31CMVAE
o rostban gazdag ételek, ételrostok, pl. zab tartalmú élelmiszerek: http://bit.ly/2PjHy6Z
o zöld tea: http://bit.ly/2N4sNlH
o olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió.

2. Nagyon érdekes, hogy a kutatás molekuláris szinten bizonyított olyan dolgokat, amiket eddig is tudtunk: a kialvatlanság, a stressz, a kevés mozgás, az elhízás rövidítik a telomerázokat, ezáltal az egészségben töltött életünket.Ha bővebben szeretne olvasni (angolul) erről a témáról, kattintson:


https://www.theguardian.com/science/2017/jan/29/telomere-effect-elizabeth-blackburn-nobel-prize-medicine-chromosomes


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370421/


Megosztás: