Őszi vitaminbomba: Sütőtök
Magas A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban.
A sütőtök igazi szuper csemege!
Magas A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét.
A sütőtök színe minél mélyebb narancssárga, annál több A-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin javítja a látást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.
Használjuk minél többféle módon a konyhában egészségünk érdekében, nem mellesleg nagyon finom is.
Kedvencünk a sütőtökkrémleves kókusztejjel, hoztunk is egy receptet:
A tököt daraboljuk fel, a magokat kanalazzuk ki, majd 180 fokos sütőben süssük addig, amíg meg nem puhul. Dobhatunk a sütőbe pár megpucolt, nagyobb darabokra vágott sárgarépát is.
Míg sülnek a zöldségek, olívaolajon, vagy kókuszzsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, a 2 gerezd fokhagymát, és pici gyömbért is reszelhetünk bele.
A megsült sütőtök húsát és a répát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, kurkumát adunk hozzá, majd felöntjük kókusztejjel. Egy botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük, további víz hozzáadásával a kívánt állagúra hígíthatjuk. Összeforraljuk és kész is.
Tetejére pirított tökmag, tökmagolaj, húsevőknek bacon is kerülhet.
Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sütőtök
- 2 db sárgarépa
- 2 teáskanál olívaolaj vagy kókuszzsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, gyömbér és kurkuma ízlés szerint
- 400 ml zsíros kókusztej +víz