Őszi vitaminbomba: Sütőtök

Szerző:EgészségboltDátum:2022. okt. 3.

Megosztás:

Magas A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban.

Őszi vitaminbomba: Sütőtök

A sütőtök igazi szuper csemege! 

Magas A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. 

A sütőtök színe minél mélyebb narancssárga, annál több A-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin javítja a látást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Használjuk minél többféle módon a konyhában egészségünk érdekében, nem mellesleg nagyon finom is.

Kedvencünk a sütőtökkrémleves kókusztejjel, hoztunk is egy receptet:
A tököt daraboljuk fel, a magokat kanalazzuk ki, majd 180 fokos sütőben süssük addig, amíg meg nem puhul. Dobhatunk a sütőbe pár megpucolt, nagyobb darabokra vágott sárgarépát is.

Míg sülnek a zöldségek, olívaolajon, vagy kókuszzsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, a 2 gerezd fokhagymát, és pici gyömbért is reszelhetünk bele. 
A megsült sütőtök húsát és a répát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, kurkumát adunk hozzá, majd felöntjük kókusztejjel. Egy botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük, további víz hozzáadásával a kívánt állagúra hígíthatjuk. Összeforraljuk és kész is. 

Tetejére pirított tökmag, tökmagolaj, húsevőknek bacon is kerülhet. 

Jó étvágyat kívánunk!

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sütőtök
  • 2 db sárgarépa
  • 2 teáskanál olívaolaj vagy kókuszzsír  
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, gyömbér és kurkuma ízlés szerint
  • 400 ml zsíros kókusztej +víz