Vaspótlás a mindennapokban

Szerző:EgészségboltDátum:2023. ápr. 26.

Megosztás:

A vaspótlás szükségessége az emberi szervezetben nagyon fontos, mert a vas részt vesz a vörösvértestek képződésében és az oxigén szállításában a szervezetben. Vashiányos állapotban felléphet akár vérszegénység is.

Vaspótlás a mindennapokban

A vashiány jellemző tünetei az általános rossz közérzet, a fáradékonyság, az aluszékonyság, a hányinger és az émelygés, továbbá a sápadtság és a szemek alatt megjelenő szürkés karikák is.

A vashiányt okozhatja az egyoldalú táplálkozás is.  Különböző húsmentes diétát követőknek külön figyelni kell a magas vastartalmú zöldségek és egyéb ételek fogyasztására, illetve a felszívódást segítő C-vitamin és folsav elegendő mennyiségére. A vas felszívódását segíti az C-vitamin, ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyekben sok C-vitamin található, vagy pótolni azt különböző étrend kiegészítőkkel.

A vasban gazdag ételek közé tartoznak a kagylók, spenót, máj- és egyéb szervhúsok, hüvelyesek, vörös húsok, tökmag, quinoa, amaránt és köles. Vashiány esetén érdemes a tojássárgáját a fehérje nélkül fogyasztani, mert a fehérjében a vas felszívódását gátló anyagok vannak.

A vashiányt vérvizsgálattal, laborvizsgálattal lehet igazolni! Hiánya esetén a vörösvértestek hemoglobintartalma és mérete kisebb a normálisnál. Ha a fenti tünetek nem ismeretlenek, érdemes szakorvoshoz fordulni. Sportolóknak, vegetáriánusoknak és vegán étrendet követőknek tanácsos időnként ellenőriztetni a vas jelenlétét a vérben.

A túl sok vas ugyanolyan veszélyes, mint a túl kevés. A túladagolás károsíthatja a májat, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A vas pótlása fontos, de csak akkor van szükség rá, ha valóban hiányzik a szervezetből.

Egy felnőtt ember napi vasszükséglete 12-15 mg.  

A megfelelő vasbevitel eléréséhez szerencsére számos étrend-kiegészítő áll rendelkezésre. Kapszula, tabletta, pezsgőtabletta, szirup, szájspray igény szerint választható webshopunkban.

Az idős korban a vas felszívódása csökkenhet, így különösen fontos a vaspótlás. Az idős korban azonban nem csak a vaspótlásra kell figyelni, hanem az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő bevitelére is.

Javasoljuk továbbá a csalán tea és csipkebogyó tea fogyasztását is. A csalán tea vastartalma és a csipkebogyó tea C-vitamin tartalma szinte észrevétlenül segítik a vaspótlást.

Vaspótlás étrend-kiegészítővel

Fontos tudni, hogy egyes vitaminok és nyomelemek hozzájárulnak a vas felszívódásához, de vannak olyanok, amelyek gátolják azt. Amennyiben magnéziummal együtt szedné, akkor legalább két óra teljen el a két tabletta bevétele között.  A hormonkészítmények és az antibiotikumok is gátolják a felszívódását, ez esetben kérje kezelőorvosa tanácsát.

Amennyiben mégsem bizonyulna elégnek az alapanyagokkal bevitt vas, úgy választhatod az étrend-kiegészítők előnyeit is. Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy egyes vitaminok és nyomelemek hozzájárulnak a felszívódáshoz, míg mások éppen hogy gátolják azt. Ha tehát például magnéziumot is szedsz, akkor ennek és a vas bevétele között legalább két órának el kell telnie. Hasonlóképp vigyázz a hormonkészítményekkel és az antibiotikumokkal is.  Amennyiben azonban elősegíteni szeretnéd a vas felszívódását, akkor gondoskodj a C-vitamin beviteléről, valamint az A-vitamin képződéséhez szükséges béta-karotin fogyasztásáról. Ne feledkezz meg arról sem, hogy például a csalántea rengeteg vasat tartalmaz, ezért iktass be időnként egy-egy teakúrát is heteidbe.