Eddzünk okosan

Szerző: MerciDátum:2014. jan. 9.

Megosztás:

Edzésprogramunk összeállításakor ne feledkezzünk meg a folyamatos fejlődést biztosító legfontosabb szabályról: terhelést követő pihenés = adaptáció (alkalmazkodás).

Eddzünk okosan

Az alkalmazkodás alatt az igénybe vett szervrendszerek (szív, keringés, tüdő, izomzat) megedződését, folyamatos fejlődését értjük, mely a nehéz edzésnap következtében, a pihenés (regenerálódás) időtartama alatt megy végbe ezt nevezzük „szuperkompenzációnak”. A pihenőnapok kihagyása, vagy a nehéz/könnyű edzésnapok nem megfelelő váltogatása ezzel szemben szervezetünk kimerülését okozhatja, amely előbb-utóbb túledzettséghez és kényszerpihenőhöz vezet.
 

Ne hagyjuk kárba veszni a rengeteg edzésmunkát, és bánjunk óvatosan testünkkel, hallgassunk jelzéseire – ne felejtsük az okos edzéstervezés alapelvét: nehéz/könnyű.


Attól függően, hogy milyen edzésünk volt az előző napon (vagy napokban), előfordulhat, hogy az állóképességi munkában résztvevő szervrendszerek – a kardiovaszkuláris-, légző- és izomrendszer – valamelyikének az őt ért magas igénybevétel miatt több napra van szüksége a regenerálódáshoz és az energiával való újratöltekezéshez. Ez a feltöltődés csak a felgyorsult vérkeringés és az ennek következtében megnövekedett pulzusszám segítségével mehet végbe. A másnap mérhető magas szívfrekvencia tehát leginkább a rövid- és középtávú, de intenzív (nagy sebességű), az aerob terhelhetőségünk felső határán, vagy az anaerob küszöb felett végzett edzések gyakori következménye.
 

Ezzel ellentétben a lassú tempójú, de hosszú távú edzésnapok – az aerob munkavégzés révén – kevésbé veszik igénybe szív- és keringési, valamint légzőrendszerünket, viszont annál jobban kimerítik izmainkat. Másnap pulzusszámunk a szokottnál alacsonyabb lesz, mivel az energiatartalékaiktól megfosztott izmok nem bírják a szokott tempót: lábainkat ólomnehéznek érezzük, és bár az a benyomásunk, hogy gyorsan futunk, az egész edzés mégis inkább a vánszorgásra emlékeztet.
 

Hibát követünk el, ha ilyenkor a pulzusszámmérő óra útmutatása alapján megpróbáljuk növelni a sebességet és a szívfrekvenciát. Hagyjuk pihenni lábainkat, fussunk lassabban. Az alacsonyabb pulzusszám elősegíti a regenerálódást, így elkerülhetjük a túlterhelést vagy a túledzettséget.
 

Hallgassunk szervezetünkre, és ha szükséges, merjük felülírni az aznapi edzéstervben szereplő mennyiségeket.