Extra szűz, hidegen sajtolt, finomított?

Szerző:Pakó PálmaDátum:2014. jan. 22.

Megosztás:

Az ember egészsége nagyban függ az életmódjától és a táplálkozásától. Sok betegség megelőzhető lenne szervezetünk erősítésével, a szükséges és hiányzó elemek bevitelével, folyamatos pótlásával.
Már azzal is sokat tehetünk, ha nemcsak az alapanyagokra figyelünk az ételeink elkészítésekor, de arra is, hogy milyen gyártási módszerrel készítik azokat. Ez pedig, a különböző olajok esetében hatványozottan fontos! 

Extra szűz, hidegen sajtolt, finomított?

Mielőtt még elvesznénk a különböző kifejezések útvesztőjében, nézzük mit jelentenek a különböző előállítási módszerek elnevezései:
 

1. Szűz étolaj
Az alapanyagok tisztítása (idegen anyagok eltávolítása) és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat. Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés is megengedett. Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.
 

2. Finomított étolaj
Az alapanyagokból tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással (azaz szerves oldószerrel a préselvényből kioldják a maradék olajat ) és finomítással állítják elő az olajat.
 

3. Hidegen sajtolt étolaj
A tisztítást követően mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható. A hidegen sajtolt olajokban van a legtöbb hatóanyag, mivel a sajtoláskor semmilyen manipuláció nem történik a maggal és utána az olajjal sem. De ennek a módszernek a hátránya, hogy így lehet a legkevesebb olajat kinyerni, ezért olyan drága kincs a hidegen sajtolt olaj.


A hidegen sajtolt étolajak tehát a legjobb minőségű olajak, mert a hasznos összetevőket nem égetik ki a gyártás során. Íme néhány példa a legnépszerűbbek közül:


A kendermagolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, ezek esszenciális zsírnak tekinthetők, mert a szervezet nem tudja előállítani azokat, így az étrendünkkel vagy étrend-kiegészítő segítségével pótolhatjuk. Az omega-6 zsírsavak javíthatnak az inzulinérzékenységen, az omega-3 zsírsavakat pedig csökkenthetik a koleszterin szintet.

A kendermagolajat hűtőben kell tárolni, és soha sem szabad felmelegíteni!


A lenmagolaj a legrégebbi gyógyszerek közé tartozik, Hippokratész is használta már. A lenmagolaj az egyik legjobb forrása az omega-3 zsírsavnak. Ha tehetjük, iktassuk be étrendünkbe, salátákra és főtt zöldségekre tegyünk belőle, vagy étrend-kiegészítő formájában fogyasszuk. A lenmagolaj hatékony védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi gyulladás ellen. De az olaj és főleg a mag kiváló lignan forrás. A lignanok a mell-, a méh- és a prosztatarák ellen is megvédhetnek. Jó ha tudjuk, hogy ezzel az olajjal nem szabad főzni. Finom és egészséges!


A dióolajat rendkívüli zamata, valamint többszörösen telítetlen zsírsav-, és vitamin tartalma teszi sokoldalúvá a gasztronómiában, és az egészségmegőrzésben egyaránt. Nagyon magas a vastartalma, ezért vérszegénység esetén jótékony hatású. E-vitamin tartalmánál fogva táplálja, regenerálja és védi a bőrt. Immunerősítő hatású és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
 

Ezeken kívül természetesen még számos más hidegen sajtolt növényi olaj közül válogathatunk, és tegyük is meg, hiszen így könnyedén támogathatjuk az egészségünket!