Koleszterin csökkentés

Szerző:EgészségboltDátum:2023. máj. 10.

Megosztás:

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú. A magas koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal. 

Koleszterin csökkentés

Ilyen például a rendszeres testmozgás, amely erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Sokat teszünk az egészségünkért, ha bevezetjük a fokozatos testmozgást. Hetente 4-5 alkalommal fél órás séta, kerékpározás, úszás formájában. Otthoni testmozgással is sokat tehetünk a gyógyulásért, például egy Fizoball segítségével, ami javítja a testtartást, erősíti az izmokat, megelőzi a hátpanaszokat. Ajánljuk a mindennapos gyakorlatok elvégzésére nemcsak az edzéseken helytállóknak, hanem kismamáknak és az érettebb korosztály tagjainak is. A labda még mechanikai sérülés esetén sem reped ki, hanem nagyon lassan leereszt.

A másik lehetőség a kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú ételekre épített táplálkozás, fontos az optimális testsúly elérése, a túlsúly megelőzése vagy csökkentése. 

A koleszterinben és telített zsírsavakban szegény, telítetlen zsírokban gazdag étrend az esetek többségében hatásos a magas vérzsírértékek csökkentésére. Előnyösek a szárnyasok, borjú, pisztráng, lazac és mogyoró fogyasztása.

A zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás jótékonyan hat a koleszterinszintre.

Ne fogyasszon zsíros húsokat, vajat, tojást, kerülni kell a bő zsiradékban sült ételeket is. A zsíros tejtermékek fogyasztását is érdemes abbahagyni, ugyanígy a kókuszolajjal, a mogyoróvajjal és a kakaóvajjal is érdemes csínján bánni.

Tehéntejet érdemes növényi tejre cserélni – kókusz, mandula, zab, vagy kesudió alapút – használni. Kerülni kell az alkoholt, és minél több cukormentes folyadékot inni, leginkább tiszta vizet.

A vajat olívaolajjal helyettesíthetjük. Az olívaolajban lévő „jó” zsírok jót tesznek a szívnek. Válassz extra szűz olívaolajat. Kevésbé feldolgozott és több antioxidánst tartalmaz, ami segít megelőzni a betegségeket.

Legyen otthon kuszkusz, bulgur, hajdina és barna rizs, kiváló köretek akár csirke- vagy pulykahús mellé. Érdemes kipróbálni a zabkását és hajdinakását is.

A koleszterinszint csökkentésére számos készítmény, tea, kapszula, tinktúra áll már rendelkezésünkre. Ezekkel a termékekkel is támogathatjuk az eredményes diétát.