Sóban az erő - A sólámpától az inhalátorig

Szerző:Fekete JuditDátum:2013. máj. 28.

Megosztás:

Mielőtt valaki előkapná a tollát, vagy készítené a nyomtatóját egy jó recept reményében, előre szólunk: nem a főzés lesz a téma, hanem a sóterápia. Évről évre nő az allergiások száma, és már nem csak a gyermekkorban kialakuló allergiáról beszélhetünk, hanem a középkorúak rohamosan növekvő légúti érzékenységéről is.

Sóban az erő - A sólámpától az inhalátorig

Miért jó a só?

A levegőben lévő mikronnyi méretű sókristályrészecskék megtapadnak a tüdőben, majd feloldódva megsemmisítik a baktériumokat, allergéneket, inaktiválják a káros mikroorgaizmusokat, így megtisztítva a tüdőt, így gyógyítva szervezetünket.

A sóterápia Európában a XIX.században vált népszerűvé, a lengyel sóiparosok figyeltek fel a só áldásos hatásaira, a sóbarlangokban dolgozókat ugyanis érdekes módon messziről elkerülte a tüdőgyulladás vagy az asztma. Ekkor jött létre Lengyelországban az első sóterápiával foglalkozó központ. Később sorra nyíltak a természetes sóbarlangok, és egyre inkább elterjedtek a sóterápiát is alkalmazó szanatóriumok. A só a következő légúti problémákra lehet jótékony hatással: allergia, asztma, köhögés, krupp, szénanátha, légcsőhurut, arcüreg és középfülgyulladás, megfázás, dohányzás okozta problémák.

Magyarországon - természetes sóbarlang híján - külföldről hozatják a sótéglát, sósziklát vagy sógranulátumot, vagy mesterséges sóterápiás helységeket hoznak létre, melyek sóaeroszol-generátorral működnek. A sóbarlangon kívül a sófürdő is igen népszerű, a sósvizes fürdők különösen a mozgásszervi és reumatikus vagy nőgyógyászati betegségek esetén ajánlottak, és bár sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy sófürdőbe járjanak, ma már otthonunkban is alkalmazhatóak ezek a sóterápiás készülékek.

Mégis leginkább az asztma és az allergia kapcsán került előtérbe a sóterápia, és már azoknak is van lehetőség a só jótékony hatásait élvezni, akiknek esetleg nincs idejük sóbarlangba járni, vagy kiegészítésként szeretnének otthonukban is alkalmazni a sóterápiát. Megjelentek a sóinhalátorok is, melyek méretüknél fogva kiválóan alkalmazhatóak munkahelyünkön, vagy otthonunkban.

Használhatunk sólámpát, mely ugyan kevésbé hatékony, viszont dekorációnak nem utolsó. Sőt megjelentek már a saját otthonunkba is megvásárolható sótéglák, ha győzzük anyagilag is a költséges újdonságot.

Számtalan lehetőség létezik tehát már arra, hogy a sót egészségünk megőrzésére vagy a légúti problémák megelőzésére használjuk. Mert amíg az ételekből érdemes egyre inkább kiszorítani az étkezési sót, addig egészségünk megőrzéséhez használjuk bátran a fehér aranyként is titulált ásványt.