Csíráztassunk otthon! – csíranövények a konyhában

Szerző:EgészségboltDátum:2023. jan. 17.

Megosztás:

Ha még nem csíráztattunk otthon, akkor itt az ideje elkezdeni. Finomak, egészségesek és szépek. Magas vitamintartalmuk mellett, sok rost, aminosav, fontos enzimek és antioxidáns anyag található bennük, mindemellett számos ásványi anyagot is tartalmaznak. A csíranövények könnyen emészthető táplálékok, magas rosttartalmuk elősegítik a megfelelő emésztést. 

Csíráztassunk otthon! – csíranövények a konyhában

Kereskedelmi forgalomban már készen is vásárolhatóak, mégis arra bíztatunk mindenkit, hogy próbálják ki otthon, a mindennapos gondoskodás megtérül. Bármilyen lakásban nevelhetjük a kiválasztott csírákat.

Az otthoni csíráztatás folyamata nagyon gyors és egyszerű, csak 3 dolog kell hozzá: mag, víz és egy csíráztató eszköz. Pár nap múlva már élvezhetjük is a friss csírákat, fogyasszuk kedvünkre salátákba, szendvicsekbe turmixokba, de bármilyen kész ételt is díszíthetünk velük.

Mértékkel fogyasszuk.

Csíráztató tálból választhatunk kerámiát, előnye, hogy az öntözéskor a kerámiatál által magába szívott vizet, egyenletesen adja át a csíráknak. Vagy válasszuk az üveg tálat, lyukacsos műanyag csíratartó tálcával.

CSÍRANÖVÉNYEK, CSÍRAMAGOK

Különböző csírák élettani hatásai:

  • Brokkoli: Hatékony antioxidáns és dúskál a vitaminokban.
  • Édeskömény: Puffadásgátló, megkönnyíti az emésztést. 
  • Fokhagyma: Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. 
  • Hagyma: Csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.
  • Póréhagyma: Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. 
  • Retek: Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. 
  • Vöröskáposzta: Gyulladáscsökkentő, táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. 
  • Lenmag: Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő.
  • Napraforgómag: Vízhajtó hatású, jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Magas a rosttartalma.
  • Búza: tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, segíti az emésztést. 
  • Hajdina: Magas a fehérjetartalma. 
  • Zab: Magas a B- és E-vitamin tartalma. 
  • Adzuki bab: Jelentős vasforrás. Vesék működését serkentő, természetes inzulinszabályzó. 
  • Lencse: Jelentős a rosttartalma, a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma. Koleszterincsökkentő. 
  • Szójabab: Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitin tartalma.
  • Zöldborsó: Jelentős vasforrás. Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó.  Jelentős vasforrás.
  • Mungóbab: Magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. 
  • Bazsalikom: Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén.  
  • Lucerna: Magas klorofill-tartalma miatt szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamintartalma a vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását.
  • Káposzta: Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma. Segíti a kollagén termelődést.
  • Mustármag: Tisztítja a vért, az emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható.
  • Rukkola: Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat.
  • Zsázsa: telitelten zsírsavakat tartalmaz. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén) erősítik az immunrendszert.