Egy szupersztár Dél-Amerikából

Szerző:Fekete JuditDátum:2013. máj. 7.

Megosztás:

Kolumbusz gyümölcsének is nevezik a Paraguay-ból származó ananászt, melyre igazán csak napjainkban figyeltek fel, főként a fogyni vágyók.
De mielőtt felfedjük a nagy titkot, egy kis ananász- történelem...

Egy szupersztár Dél-Amerikából

Kolumbusz 1493-ban, egy Guadeloupe nevű városkában figyelt fel először a gyümölcsre, melyet akkoriban a leleményes indiánok főként potencianövelőként fogyasztottak, de emésztést segítő és vízhajtó hatása miatt is közkedvelt volt a furcsa formájú gyümölcs.

Amikor pedig Kolumbusz jóvoltából Amerikában is megismerték az ananászt, villámgyorsan meghódította a szíveket (és gyomrokat). És bár akkoriban inkább a jómódúak körében volt népszerű a gyümölcs, lassanként mindenki számára elérhető lett, és nem csak nyersen fogyasztva, de a trópusokon likőrként és borként is közkedvelt lett.


De térjünk vissza napjainkra, amikor is lépten- nyomon az ananász diéta hatékonyságáról szóló információkba botlunk, nézzük hát, valójában mit tud a furcsa, tobozszerű gyümölcs.

Ma már számos jótékony hatását ismerjük, jót tesz többek között az anyagcserénknek, tisztítja a bélrendszerünket, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van, de a legjelentősebb mégis a fogyasztó hatása.
Ez az a gyümölcs, ami a legtöbb hasznos rostot tartalmazza, és a benne található bromelin enzim segíti emésztést. Magas rosttatartalmának köszönhetően az ananász kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak, mert telíti a gyomrot.
Amellett pedig, hogy a benne található bromelin segít lebontani a fehérjéket, a csodagyümölcs hidrokloridsavat képez a gyomorban, mely azonnal megkezdi a felesleges zsírok elégetését és megakadályozza azok lerakódását.

De ahogy a többi jótékony hatású gyümölcsöt, zöldséget is, ezt is meg lehet unni. Tarthatunk ananász diétát, ehetjük reggeltől – estig, de a vége valószínűleg az lesz, hogy már ránézni sem bírunk, és a hideg ráz minket az ananász szó hallatán is. Erre is van már megoldás, piacra dobták az ananász tablettát, ami bár nem formás és illatos, viszont nagyon hatékony. Léteznek már olyan ananász tabletták is, melyek papayát is tartalmaznak, ami jótékony hatással bír a cukorbetegek és a magas koleszterinszinttel küzdők számára is, ezen kívül a szívműködésre és az emésztőrendszerre is kedvezően hat. De ihatjuk is az ananászt, no nem a boltok polcain ácsorgó cukros üdítőket, hanem olyat, ami valóban ananászból van, ezzel is színesíthetjük az ananász diétánkat.

És akit még mindig nem győzött meg az ananász áldásos hatása, vessen egy pillantást Claudia Schiffer (még mindig) bomba alakjára, ő ugyanis szintén az ananászra esküszik!