Mi is az a búzasikér? 

Szerző:Zsuzsi az egeszsegbolt.hu-tólDátum:2023. nov. 23.

Megosztás:

A vegán konyhát követőknek biztosan nem kell bemutatni, hiszen a szejtán nem más, mint búzasikér, egy nagyszerű fehérjeforrás, melyet már Kínában a 6. század óta használnak. Azzal fűszerezed, amivel akarod! Fokhagymával, medvehagymával, chillivel, bármivel, amit a húsra is tennél.

Mi is az a búzasikér? 

Minden nap látom a rendelések közt a búzasikért, de biztos vagyok benne, hogy sokan nem ismeritek még, vagy ismeritek ugyan, de nem használjátok a mindennapokban. 

A vegán konyhát követőknek biztosan nem kell bemutatni, hiszen a szejtán nem más, mint búzasikér, egy nagyszerű fehérjeforrás, melyet már Kínában a 6. század óta használnak.

Azzal fűszerezed, amivel akarod! Fokhagymával, medvehagymával, chillivel, bármivel, amit a húsra is tennél.  A szejtán önmagában szinte teljesen ízetlen, bármilyen fűszert könnyedén felvesz. Csinálhatsz belőle, pörköltet, bolognait, rántott „húst”, vörösboros ragut, az internet telis-tele van jobbnál jobb receptekkel, webshopunk meg rengeteg fűszerrel.

A sikér = gluténnal, ezért most elnézés kérek a cöliákiásoktól, a cikk első része most nem nekik szól.

A sikér két fehérje keveréke, a (kb. 75%) gliadin és a (25%) glutenin.  Minél több sikért tartalmaz egy liszt annál jobb minőségű. Többek között ez határozza meg a kenyerek, péktermék sütés utáni magasságát. 

Én kb. 1 lapos evőkanál búzasikért teszek fél kg liszthez, ettől szép magas lesz a zsömle vagy a vekni.   Próbátam már, hogy több folyadékot vagy több tojást ( süti esetében ) teszek a tésztába, de egyik sem vezetett eredményre, én ugyan megettem, de másnak nem kínáltam.

A búzasikér használatával javul a diétás tészták állaga, levegős és könnyű lesz a végeredmény. A tészta nem fog szakadni így nyugodtan mondhatom, hogy tökéletes kiegészítője a diétás liszteknek.

Igen, mindenbe teszek egy kicsit, amit ki kell nyújtani, zabpehelyliszthez, teljes kiőrlésű liszthez, szénhidrátcsökkentett liszthez stb. 

De járjuk körbe azt a témát is, hogy gluténérzékenyként hogyan lehet helyettesíteni a sikért?

Webshopunkban számos gluténmentes élelmiszer, élelmiszer alapanyag megtalálható, köztük számos liszt is, például kölesliszt, rizsliszt, cirokliszt. Vannak lisztkeverékek is, amikhez, csak vizet, zsiradékot kell adni és némi porélesztőt, vagy sütőport.

A tészta állagán segít az útifű maghéj, de levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas. Az almarost, aminek konyhai felhasználása igen változatos, akár házi kenyér, sütemény összetevőjeként vagy főzelékek sűrítésére is alkalmas. Egy próbát megér a xantán gumi is, használhatod szószokban, levesekben, süteményekben vagy bármely más receptben is.

Eredményes sütögetést kívánok!