Miből mennyit egyek, hogy hozzájusson a szervezetem a megfelelő tápanyagokhoz?

Szerző:Selymes-S. ErzsébetDátum:2023. jan. 4.

Megosztás:

Ha valaki éppen fontolgatja, hogy vegán életmódba kezd, vagy már bele is kezdett, mindig felmerül egy kérdés. Miből mennyit egyek, hogy hozzájusson a szervezetem a megfelelő tápanyagokhoz? Mennyi a szükséges napi adag? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Miből mennyit egyek, hogy hozzájusson a szervezetem a megfelelő tápanyagokhoz?

A Napi Adag alapelvei

1. Nem minden növényi táplálék egyforma, ezért bár meg kell próbálnunk étrendünket a teljes értékű növényi élelmiszerek köré összpontosítani, ügyeljünk arra, hogy a legegészségesebbeket válasszuk.

2. A szulforafán a legkülönlegesebb és legfontosabb tápanyagok közé tartozik, amely szinte kizárólag a keresztes virágú zöldségekben fordul elő, valamint a lenmagban. A lenmag emellett fontos rákellenes lignán vegyületeket is tartalmaz.

3. A napi adag ellenőrzőlista egy olyan ajánlás, amely Dr. Greger „Hogy ne halj meg” című könyvének egyfajta kivonata.

Tartalmaz mindent, amit meg kell próbálnunk beilleszteni a napi rutinunkba. Felsorolja a kategóriákat és azok minimális adagját.

4. A napi adag lista tartalmaz babot (és más hüvelyeseket, beleértve a sárgaborsót, a csicseriborsót és a lencsét), bogyósokat, egyéb gyümölcsöket, keresztes virágú zöldségeket, zöldeket, egyéb zöldségeket, lenmagot, dióféléket és magvakat, gyógynövényeket és fűszereket, teljes kiőrlésű gabonákat, folyadékot és testmozgást.

5. A napi adag célja, hogy arra inspiráljon, hogy több egészséges ételt fogyasszunk, és minden étkezést egy lehetőségnek tekintsen, hogy a legtöbbet hozza ki a táplálkozásából.

Miből mennyit kell naponta enni?

Az ételcsoportok neve mellett zárójelben szerepel, hogy naponta hány adag elfogyasztására van szükség, hogy kiegyensúlyozott, az egészségünket megőrző étrendet folytassunk.

 • HÜVELYESEK (3): 1 adag= ½ bögre főtt hüvelyes vagy ¼ bögre humusz
 • BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK (1): 1 adag= ½ bögre friss vagy fagyasztott gyümölcs vagy ¼ bögre szárított
 • MÁS GYÜMÖLCSÖK (3): 1 adag= 1 közepes méretű gyümölcs (pl. alma) vagy ¼ bögre szárított
 • KERESZTES VIRÁGÚAK (1): 1 adag = ½ bögre darabolva vagy 1 EK torma
 • ZÖLD SALATÁK (2): 1 adag = 1 bögre nyers vagy ½ bögre párolva
 • MÁS ZÖLDSÉGEK (2): 1 adag = ½ bögre nem leveles zöldség
 • ŐRÖLT LENMAG (1): 1 adag = 1 EK
 • OLAJOS MAGVAK (1): 1 adag= ¼ bögre olajos mag vagy 2 EK ezekből készült krém
 • FŰSZEREK (1): 1 adag= ¼ TK pl. kurkuma
 • TELJES GABONÁK (3): 1 adag = ½ bögre főzött pehely (pl. zabpehely), 1 szelet kenyér
 • FOLYADÉK (5): 1 adag = kb. 3,5 dl
 • MOZGÁS (1): napi 1x = 90 perc alacsony intenzitású vagy 40 perc magasabb intenzitású sport.

Reméljük, hogy az ellenőrző lista hasznos emlékeztetőként szolgál majd ahhoz, hogy igyekezzünk minden nap a lehető legegészségesebben enni.

A cél elérésében sokat segíthetnek a gyümölcs- és zöldségkristályok, amelyek tele vannak bogyós gyümölcsökkel (fekete és vörös áfonya, fekete ribizli, fekete bodza, málna) és további fontos gyümölcsökkel és zöldségekkel! Még idő hiányában is könnyen kipipálhatjuk a napi adag gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó ajánlásait.

Forrás: https://www.mycosmofood.com/blog/napi-adag