Mit (t)együnk, mit ne tegyünk a karcsúságért?

Szerző:Dánielné Rózsa Ágnes, dietetikus, okl. táplálkozástudományi szakemberDátum:2014. jan. 15.

Megosztás:

Hogy fogyhatunk úgy, hogy a testzsír csökkenése mellett izmosak maradjunk, hogy elegendő energiával és ne erőtlenül, kóvályogva éljük meg „diétás” napjainkat, s hogy csökkenthessük a visszahízás esélyét? Az alábbi néhány tanács segíthet az újévi fogadalmak beváltásához.

Mit (t)együnk, mit ne tegyünk a karcsúságért?


1. Ne szomjazzunk!

Ha csak a szomjúság érzésekor iszunk, már szervezetünk vészjelzéseire reagálunk. Tanuljuk meg tudatosan és a nap folyamán többször pótolni a légzéssel, izzadással, kiválasztással (vizelettel, széklettel) elveszített folyadékot. Napi 8 pohár víz ivásával, az étkezések mellé illő folyadékokkal, leves, mártás, főzelék, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával el lehet indulni a jó úton.


2. Ne éhezzünk!

Bármilyen hihetetlen, a tartós fogyáshoz bizony enni kell. Tény, hogy nem túl sokat, épp annyit, amennyi szükséges az egészségünk megtartásához és a mindennapi feladataink elvégzéséhez. Ez általában kevesebb, mint a korábbi fogyasztásunk volt – ideális esetben közel 500 kcal-val –, de olykor az is előfordulhat, hogy további mennyiségi korlátozás nem elegendő a fogyáshoz. Ez általában azoknál szokott előfordulni, akik korábban többször és szakszerűtlenül (például koplalással) fogyókúráztak.


3. Fő a rendszeresség!

Naponta többször – ideális esetben négyszer-ötször –, lehetőleg minden nap ugyanazokban az időpontokban együnk!

Egyetlen étkezést se hagyjunk ki! Javasolt a reggelit még otthon elfogyasztani, majd indulás előtt elkészíteni, s magunkkal vinni a tízóraira, ebédre vagy uzsonnára valót. A vacsora se maradjon el, de mennyiségét kis mértékben csökkentsük! A vacsoraidőt érdemes az esti fizikai vagy szellemi aktivitásunkhoz, illetve a lefekvés időpontjához igazítani, ideálisnak az ennél körülbelül 3 órával korábbi tekinthető. 


4. Csak mértékkel!

Együnk egyszerre kisebb mennyiséget! Kisebb tányéron a szokásos adag kétharmada sem tűnik kevésnek.


5. Nem mindegy, mit!

Törekedjünk a változatosságra! Nem javasolt egyetlen élelmiszercsoport kihagyása sem.


6. Merítsünk energiát!

Fontos tápanyagforrás a gabona és a belőle készült termékek, ám érdemes figyelni a minőségre: a rostos, teljes kiőrlésű változatok előnyt élveznek, a finomlisztből készült vagy cukrozott élelmiszerek viszont kerülendők.


7. Szép színesen!

Azon túl, hogy látványukkal szinte elcsábítanak a gyümölcsök és zöldségek, nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal telve segítik a testtömeg karbantartását és a szervezetünk működését. Mind az öt étkezés során fogyasszunk gyümölcsös vagy zöldséges ételeket!


8. Izmosodjunk!

Tudjuk, hogy a fehérjében gazdag hústól önmagában nem lehet növelni az izmainkat, ehhez némi testedzés is kell. Mivel a fehérjék testünk építőkövei, javasolt, hogy sovány hús, zsírszegény tej, tejtermék, minden nap, tojás, hal hetente több alkalommal szerepeljen étrendünkben, de lehetőleg minden főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazza valamelyiket. Az egyszeri mennyiségre érdemes figyelni, ne vigyük túlzásba a fehérjedús ételeket sem!


9. Nem tilos az édesség!

Hetente legfeljebb kétszer egy kisebb kocka csoki, kis adag sütemény belefér, főképp, ha desszertként esszük és nem nassolásként.


10. Főzzünk okosan!

Ételkészítéskor spóroljunk a zsírral, a cukorral és a sóval! Merjünk kísérletezni az újabb ízekkel, a friss fűszernövényekkel, a zöldséges tűzdeléssel, az aromás párolással és sütéssel, hogy ízletes ételek kerüljenek az asztalra!


11. Adjuk meg az étkezés módját!

Terített asztal mellett, csak az étkezésre koncentrálva, lassabban étkezve nem csak a „tápanyagok pótlásáról” gondoskodunk, hanem szemünkkel, lelkünkkel is jelen vagyunk, s valójában érzékelni tudjuk a jó evést.


12. Nem kell megtömni!

Ha lassan, nyugodtan eszünk, agyunk is érzékeli a jóllakottságot, s még az is előfordulhat, hogy a tányéron hagyunk néhány falatot. Próbáljuk megérezni az „ettem, de még férne belém” érzést, itt álljunk meg!

 

Rosszul kivitelezett fogyókúra helyett javasolt dietetikushoz fordulni, aki segíteni tud a fent említett elmélet gyakorlati megvalósításában, hogy a fogyás valóban sikeres lehessen.