Október a látás hónapja!
Immár 19 éve minden októberben a látás fontosságára, a szem egészségére hívják fel a figyelmet a szakma képviselői. Ne feledkezzen meg szeme egészségéről! Fogyasszon tápanyagdús ételeket! De milyen ételek tesznek jót látásunknak?
Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, szükség esetén pótolja azokat megfelelő vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel.
Fontos vitaminok és tápanyagok a jó látáshoz:
A sárgarépa sok béta-karotint és A-vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségéhez. Az A-vitamin védi a szaruhártyát és a retinát. Az éjszakai látás szempontjából is kulcsfontosságú.
Megtalálható gyümölcsökben, például narancsban, kiviben és eperben, valamint olyan zöldségekben, mint a brokkoli és a paprika. Amellett, hogy antioxidánsokat biztosít, segíthet a szürkehályog lassításában is.
Az E-vitamin kiváló antioxidánsként és a szürkehályog ellen is szolgálhat. Számos diófélékben, például mandulában, földimogyoróban és fenyőmagban, valamint szárított sárgabarackban és napraforgómagban megtalálható az E-vitamin.
A lutein a kelkáposztában, a spenótban és a fehérrépa zöldjében található tápanyag. A retinánkban is megtalálható, így az egészséges látás fontos része.
Segíthet az életkorral összefüggő látásproblémák, például a szürkehályog ellen.
A zsírsavak támogatják az egészséges látást és a retina működését a fejlődési szakaszban és az egész életen át. Az omega-3 megfelelő adagolása csökkenti a szürkehályog és a száraz szem szindróma kockázatát. A halolaj és a hidegvízi halak, például a lazac, a makréla és a hering gazdag omega-3 források.
Próbálja ki a speciális, a normál látás megőrzéséért luteint, cinket, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó komplex étrend-kiegészítő készítményeket is.