A testedzés jelentősége az energiafelhasználás szempontjából

Szerző: MerciDátum:2014. márc. 12.

Megosztás:

Amennyiben elsődleges célunk a testsúly csökkentése, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mely típusú edzések égetik leghatékonyabban a kalóriákat.

A testedzés jelentősége az energiafelhasználás szempontjából


Az alapvető elv a következő: minél hosszabb az edzések időtartama, minél magasabb azok intenzitása és minél több izom munkáját veszik igénybe, annál nagyobb lesz a felhasznált kalóriák mennyisége. Ennek ellenére nem biztos, hogy mindezen feltételeknek eleget téve, órákon át tartó gyors futással kellene próbálkoznunk, mert valószínűleg nem fogjuk bírni a megerőltetést és túlterheljük szervezetünket.
 

A testsúly csökkentéshez ajánlott pulzusszám határértéke a max. pulzusszám 60%–75%-a időtartama minimálisan napi 30 perc, az egy alkalommal elégett kalóriák számának pedig legalább 200 és 300 között kell mozognia. Mindezen paraméterek ismeretében egy kalória-felhasználás számítási funkcióval is ellátott pulzusszámmérő óra segítségével, vagy egy fitnesz berendezés segítségével pontosan követni tudjuk, hogy mennyit kell alkalmanként mozognunk, és mikor állhatunk meg.

A testsúlycsökkentési céllal végzett, más néven "zsírégető" edzésekkel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, itt az ideje tehát, hogy tisztázzuk ezeket!

Energia-egyensúlyunk

Ahhoz, hogy fogyni tudjunk, olyan fizikai aktivitást és szabadidős elfoglaltságokat kell találnunk, amelyek több energiát használnak fel, mint amennyit a táplálkozással magunkhoz veszünk. Amennyiben testmozgással ugyanannyi energiát használunk el naponta, mint amennyit elfogyasztunk, testsúlyunk változatlan marad. Ha napi munkavégzésünk során kevesebb energiát használunk fel, mint amennyit az étkezésekkel beviszünk szervezetünkbe, hízni fogunk. Ha tehát testsúlyunkat csökkenteni szeretnénk, mérsékelnünk kell napi tápanyagbevitelünket, és ezzel egyidejűleg növelnünk kell a fizikai aktivitás mennyiségét – minél több energiát használunk fel napi testmozgásaink során, annál többet ehetünk büntetlenül.


Mivel csak a negatív energia-egyensúly eredményez fogyást, ezért a feltétlenül betartandó szabály a következő: napi energia felhasználásunk legyen magasabb, mint energia bevitelünk. Energia felhasználásunk növelésének leghatékonyabb útja a fizikai aktivitás (testmozgás) mennyiségének növelése.
 

A rendszeres testmozgás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a leadott súlyfelesleget a későbbiekben se hízzuk vissza. Olyan mozgásformát vagy sportágat válasszunk magunknak és iktassunk be napi programunkba, amely megfelel kondíciónknak, igényeinknek és életstílusunknak, és biztosak vagyunk benne, hogy hosszú távon is szívesen fogjuk űzni. Törekedjünk a mindennapos testmozgásra és arra, hogy az edzés váljon életünk szerves részévé – ezáltal jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, dinamikusabbak és mozgékonyabbak leszünk.
 

Amennyiben nem szoktunk hozzá a rendszeres testmozgáshoz, fontos, hogy fokozatosan és mértékletesen kezdjünk bele, például először válasszuk inkább a gyaloglást ahelyett, hogy a futást erőltetnénk. Ha kezdők vagy edzetlenek vagyunk, ne válasszunk olyan fizikai aktivitást, amely túlságosan megerőltető számunkra, mert a mozgásnak sikerélményeket kell nyújtania – így nagyobb az esély arra, hogy nem fogjuk idő előtt abbahagyni, és jó kedvvel, szívesen végezzük majd az edzéseket.
 

Az energia-mérlegből láthatjuk, hogy mindenféle fizikai aktivitásról egyöntetűen elmondható, hogy energiát fogyaszt. Ha ezt szem előtt tartjuk, rádöbbenünk annak az előnyére, hogy mennyivel jobb, ha például lift használata helyett lépcsőzünk, kerékpárral járunk dolgozni, vagy gyalog megyünk bevásárolni. Lehet, hogy ezek a „szabadidős” fizikai tevékenységek kevesebb kalóriát égetnek el, mint a testedzés, de napi energia-mérlegünk szempontjából minden elvégzett tevékenység kalória-felhasználása számít, mivel ezek összeadódnak, így jelentősen befolyásolhatják testsúlyunk csökkenését. A siker érdekében már a napi 25–30 perces, de rendszeres mozgás is sokat számít – ezért a „nincs rá időm” rossz kifogás.